V. MASÁR: Vzťah TASR so štátom sa stabilizoval

14.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Tlačovej agentúre Slovenskej republiky sa minulý rok podarilo zvrátiť negatívny vývoj z predošlého takmer 18-mesačného obdobia a zaznamenať v štátnom sektore medziročné zvýšenie tržieb o 27,7 percenta. Vyplýva to z výročnej správy o činnosti a hospodárení agentúry za rok 2012, ktorú dnes parlamentný mediálny výbor zobral na vedomie.
Ako uviedol predseda Správnej rady TASR Vladimír Masár vzťah agentúry so štátom sa stabilizoval a bol jednoduchší. Dodal, že hoci sa zlepšila spolupráca so štátnymi organizáciami, tento fakt sa nedá konštatovať v prípade RTVS. "To nás prekvapuje," konštatoval.
Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník pripomenul, že agentúra od vlaňajšieho septembra každý mesiac posiela RTVS ponuky. Rokovania neviedli k úspešnému koncu. Ozvať by sa mala v júni a opätovne rokovať. "Nie som ale v tomto celkom optimistický," podotkol.
Minulý rok dosiahla agentúra celkové výnosy vo výške 3.516.462 eur, čo bol v porovnaní s rokom 2011 nárast. Náklady bez daní z príjmov predstavovali 3.502.478 eur. Išlo o pokles oproti minulosti o vyše 49.000 eur. Agentúra hospodárila so ziskom 13.974 eur, pričom táto suma sa zúčtovala s nevysporiadaným výsledkom minulých rokov. Vyrovnaným hospodárením v roku 2012 sa tak podarilo zápornú hodnotu vlastných zdrojov krytia oproti predchádzajúcemu účtovnému obdobiu znížiť z 58.049 eur na 44.075 eur.
Masár poukázal na to, že TASR ako verejnoprávna inštitúcia zabezpečuje aj úlohy pre štát, preto je dôležité nastaviť rozsah služieb a platieb, ktoré za to dostane. "Žiaľ, nie každý rok sa podarilo so štátom zabezpečiť takúto spoluprácu. Napríklad v roku 2011 boli služby, ktoré sme poskytli štátu výrazne drahšie, ako platby, ktoré sme od neho dostali. Čo sa prejavilo v negatívnom hospodárskom výsledku daného roku. Našťastie, minulý rok sa hospodárenie stabilizovalo aj vďaka zlepšeniu vzťahu so štátom, čo sa odrazilo v pozitívnom hospodárskom výsledku a táto strata z predchádzajúcich rokov sa znížila," vysvetlil.
Správa okrem iného upozorňuje na fakt, že klienti dlhodobo tlačia na znižovanie cien, ktoré sú už aj tak v mnohých prípadoch pod úrovňou reálnych nákladov. Tým sa deformuje trh a znižuje kvalita.
Rezník dodal, že pre hospodársku krízu pritieklo do mediálneho sektora za uplynulé dva roky významne menej ako roky predtým. TASR sa preto s cenami pohybuje na úrovni rokov 2009/2010. Čo však podľa Rezníka neodráža súčasnú realitu.
Podotkol, že klienti sa dostávajú do vážnej platobnej neschopnosti a aj tí, ktorí nemali v minulosti problém s platobnou disciplínou, dlžia za faktúry aj za vyše pol roka. "Snažíme sa túto situáciu riešiť tým, že neustále vyvíjame nové produkty. Usilujeme sa ich umiestniť na trh a vyťažiť ich z hľadiska finančnej návratnosti tak, aby sme získali ďalšie alternatívne zdroje na financovanie našej základnej činnosti," deklaroval.
Verejnoprávna agentúra vydala vlani 247.324 správ. Z toho bolo 144.406 slovných, 16.025 zvukov, 80.369 fotografií a 6524 videí.
 

Vyberte región